• LQĐ Concert

    line
    Lê Quý Đôn Concert thực chất sẽ là một buổi party dành cho các học sinh và cựu học sinh trường THCS Lê Quý Đôn. Buổi party này, theo kế hoạch của mình thì sẽ được tổ chức vào dịp hè, tháng 7 hoặc 8 càng tốt, vì thời điểm này, mọi người đã gần như quay về nhà. Địa điểm tổ chức theo ý kiến chung của mọi người, chúng ta nên mượn cơ sở vật chất của trường THCS Lê Quý Đôn bởi rất thuận tiện cho việc cựu học sinh về thăm trường. ....

    Đăng bởi : hainguyen
    read more
  • Cô gái “cát”

    line
    Ngôi sao mới trên YouTube là cô gái người Ukraina - Kseniya Simonova, 24 tuổi, vừa giành giải nhất cuộc thi Ukraine's Got Talent. Cô đã chiếm trọn trái tim hàng triệu khán giả với tài năng… chơi với cát của mình. Kseniya Simonova đã trở thành một hiện tượng trên YouTube khi kể lại những câu chuyện qua tranh cát....

    Đăng bởi : Ken†y
    read more
  • Manga tình củm...!

    line
    Cùng xem và thảo luận về những bức ảnh rất chi là lãng mạng nhé....!!!
    Đăng bởi : hainguyen
    read more
    slider image

Diễn đàn học sinh Trường THCS Lê Quý Đôn

Nơi giao lưu kết bjan của học sinh THCS Lê Quý Đôn


Share | 
 

 KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN THPT

Xem chủ đề cũ hơn Xem chủ đề mới hơn Go down 
Tác giảThông điệp
ki_uc_vun_9x
Moderator
Moderator


Tổng số bài gửi : 19
Card : 10043
Được Cảm ơn : 6
Nữ Join date : 23/03/2010
Age : 22
Đến từ : Gia đình lớp 9D thân iu
CÔng Việc/Sở thích : Học sinh nè

Character sheet
Sheet1 Sheet1: 1

Bài gửiTiêu đề: KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN THPT   Wed Mar 24, 2010 1:54 pm

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN THPT
TẠI TP.HCM NĂM HỌC 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH (môn chuyên)
I. CHOOSE THE WORD WHOSE UNDERLINED PART IS PRONOUNCED DIFFERENTLY FROM THAT OF THE OTHERS:
1. A. eventually
B. depletion
C. competitive
D. regretful
2. A. vacancy
B. wholesale
C. inflation
D. stagnant
3. A. education
B. bridges
C. garage
D. enlarge
4. A. box
B. clocks
C. class
D. relics
5. A. church
B. further
C. sure
D. urgent
II. CHOOSE THE WORD WHOSE STRESS PATTERN IS DIFFERENT FROM THAT OF THE OTHERS:
1. A. possession
B. property
C. industry
D. element
2. A. basically
B. eminent
C. ordinary
D. maternal
3. A. shortcoming
B. leopard
C. kindergarten
D. personify
4. A. undoubtedly
B. economic
C. university
D. agricultural
5. A. enthusiasm
B. fertilizer
C. indicator
D. socializing
III. CHOOSE THE CORRECT ANSWER TO FILL IN THE BLANK:
1. I don’t see any _______ in arriving early at the theater if the show doesn’t start until 9 o’clock.
A. cause
B. reason
C. aim
D. point
2. The new manager’s office has _______ new equipment.
A. many
B. a lot of
C. some of
D. a few
3. I don’t _______ to change my job because I like it.
A. risk
B. intend
C. persist
D. insist
4. You thought I did wrong but the result _______ my action.
A. agreed
B. approved
C. proved
D. justified
5. Thomas has a garden which is _______ mine.
A. double as large
B. semi-larger than
C. twice as large as
D. as two-time as large
6. _ “What do you think of the film we’ve watched?” _ “____________”
A. It’s a breeze!
B. No kidding!
C. I’ve seen better.
D. None of your business!
7. In 1870, _______, John D. Rockefeller and others created the Standard Oil Company.
A. that oil prices fluctuated
B. despite fluctuating oil prices
C. but the oil prices fluctuated
D. oil prices were fluctuating
8. ______ to school by bus.
A. Many a student goes
B. Many the students go
C. Many of students go
D. Much student goes
9. Careless driving also accounts ______ the increasing number of traffic accidents.
A. on
B. into
C. for
D. with
10. ______ is not clear to researchers.
A. Why dinosaurs having become extinct
B. Why dinosaurs became extinct
C. Did dinosaurs become extinct
D. Dinosaurs became extinct
11. The new manager is ______ easy-going. He is always very serious about the work.
A. by no means
B. by means of
C. by all means
D. in the mean time
12. We enjoy the hams and coffee at this _______ restaurant.
A. family-owning
B. family-owned
C. owning-family
D. owned-family
13. I’d rather ______ to the party with my parents because there was nothing interesting there.
A. haven’t been invited
B. hadn’t been invited
C. not be invited
D. not have been invited
14. When the university suggested _______, the student union protested vigorously.
A. tuition be raised
B. to raise tuition
C. on raising tuition
D. that tuition should raise
15. ______ one after another, parallel computers perform groups of operations at the same time.
A. Conventional computers, by handling tasks
B. Since tasks being handled by conventional computers
C. Whereas conventional computers handle tasks
D. While tasks handled by conventional computers
16. She ______ him of having lied to her.
A. threatened
B. blamed
C. criticized
D. accused
17. We have bought extra food _______ our friends stay to have dinner.
A. in case
B. if
C. provided
D. as long as
18. Cut this cake into six _______ pieces.
A. same
B. alike
C. like
D. equal
19. If only it _______ differently! I had hoped to be acquitted.
A. had been concluded
B. were concluded
C. had concluded
D. concluded
20. I was ______ in the countryside but went to school in HCMC.
A. brought up
B. taken over
C. made up
D. put off
21. Most of _______ archaeologists know about prehistoric cultures is based on studies of material remains.
A. these
B. what
C. which
D. their
22. We couldn’t afford that house because it ________.
A. was over my head
B. paid through the nose
C. cost an arm and a leg
D. blew my own trumpet
23. ______ the Christmas shopping season begins.
A. That is after Thanksgiving
B. After Thanksgiving it is
C. It is after Thanksgiving that
D. It is Thanksgiving that
24. New York City is America’s largest city, ______ it is not the capital of New York State.
A. therefore
B. but
C. so
D. however
25. He promised her an Oxford dictionary, but disappointingly he _______ on his word.
A. turned over
B. stood up
C. went back
D. sat down
26. This young music composer is very famous _______ the most influential composer.
A. for
B. to
C. as
D. with
27. She came ______ a lot of problems at work.
A. up with
B. down with
C. in for
D. up against
28. They take ______ each other like two peas.
A. in
B. after
C. to
D. for
29. Didn’t it ever ______ to them that they would be severely punished?
A. occur
B. happen
C. enter
D. come
30. If you want to ______ weight, cut down on fat.
A. put off
B. come down
C. take over
D. cut off
31. By the time we get out of this traffic jam, all the guests _______ home.
A. have gone
B. had gone
C. will go
D. will have gone
32. ______ members of the class has to be responsible for his own actions.
A. Each of the
B. Every
C. None of
D. All
33. The teacher _______ them the answer to the question.
A. explained
B. said
C. discussed
D. told
34. We met each other at the meeting ______ coincidence.
A. by
B. in
C. for
D. to
35. As we’ve been discussing for 2 hours without any solution, I’d like to ______ my own solution to this problem.
A. come up
B. bring down
C. put forward
D. take in
36. The accident resulted ______ some minor injuries.
A. to
B. from
C. in
D. of
37. Dave, I really appreciate _______ me. But I think I could manage it myself.
A. you to help
B. you helped
C. your helping
D. that you would help
38. One of the robbers was described by the witnesses _______ tall and about 25.
A. like
B. by
C. in
D. as
39. I left the purse at home. Can you _______ without breakfast today, dear?
A. go
B. do
C. make
D. live
40. One of the solutions _______ by environmentalists is to ban vehicles from the city center.
A. are suggested
B. is suggested
C. suggesting
D. suggested
41. While the boss was away, her assistant stood ______ her and helped her solve any problems arising.
A. up to
B. in for
C. up against
D. out of
42. I would like to rent a house, modern, comfortable, and _______ in a quite place.
A. before all
B. above all
C. first of all
D. after all
43. We could never get ready for the test at such short _______.
A. call
B. notice
C. advice
D. note
44. To resist corrosion _______ for today's car to prevent havoc caused by road salts, gravel and other materials.
A. have new coatings been developed
B. new coatings developing
C. development of new coatings
D. new coatings have been developed
45. Some scientists say it is essential that mankind _______ the amount of air pollution in big cities.
A. be reduced
B. reduced
C. reduce
D. will reduce
46. She couldn’t but _____ there crying.
A. stood
B. standing
C. to stand
D. stand
47. ______ where to find the key, the boy could not open the safe.
A. Knowing not
B. Knew not
C. Not knowing
D. Didn’t know
48. They received _______ advice from their parents that they became successful.
A. so good
B. such a good
C. so good an
D. such good
49. Computers are said to be _______ for the development of mankind.
A. here to stay
B. neither here nor there
C. here and there
D. here today, gone tomorrow
50. _ “She’s the best pianist in the school.” _ “__________”
A. That’s that.
B. Never mind!
C. That’s OK!
D. You can say that again.
IV. IDENTIFY THE MISTAKE IN EACH SENTENCE:
1. Although most known for her prose works, Maya Angelou also published several collections of poetry.
A. most known
B. her prose works
C. also published
D. poetry
2. Technically speaking, astronauts can be able to visit the moon and live there briefly.
A. Technically
B. can be able to
C. visit
D. briefly
3. There are many species of birds in danger of extinction, with a large number of which, 117 in all, found on oceanic islands.
A. There are
B. extinction
C. of which
D. in all
4. If it is kept dry, a seed can still sprout up to forty years after their formation.
A. kept
B. can still sprout
C. up to
D. their
5. Some snakes have hollow teeth they are called fangs that they use to poison their victims.
A. Some
B. they are called
C. use
D. their
6. The nitrogen makes up over 78 percent of the Earth’s atmosphere, the gaseous mass surrounding the planet.
A. The nitrogen
B. over
C. percent of
D. surrounding
7. Why so many students graduate weak at reading and math are questions continuing to disturb educators.
A. so many
B. weak at
C. are questions
D.continuing
8. Although apples do not grow during the cold season, apple trees must have such season in order to flourish.
A. Although
B. during
C. such season
D. to flourish
9. Dentistry is a branch of medicine that developed very dramatically in the last twenty years.
A. Dentistry
B. branch of
C. developed
D. dramatically
10. Rabbits have large front tooth, short tails, and hind legs feet adapted for running and jumping.
A. Rabbits
B. tooth
C. and
D. running and jumping
V. CHOOSE THE SUITABLE WORD TO FILL IN EACH BLANK:
While (1)________ everyone accepts the goal of developing (2)_______ in the three "R's" - reading, writing, and arithmetic - it often seems impossible to (3)_______ agreement on any goal beyond that. In the broadest (4)________, the conflict over educational goals can be (5)_______ as a conflict between conservatives and liberals, or, (6)_______ they are sometimes called, essentialists and progressives.
The conservatives, or essentialists, tend to identify (7)________ desirable education with the transmission of the cultural heritage, a no-nonsense (8)_______ featuring the three R's at the elementary-school level, and academic studies or strong vocational or business courses in the secondary school. They put (9)_______ on the training of the mind and cultivation of the intellect.
The liberals, or progressives, tend to be interested in the development of the (10)_______ child, not merely in training the child's mind or in preparing the child for adult (11)_______ in a remote future. They emphasize rich, meaningful school living in the present, and they view subject matter as a resource (12)________ total human development (13)_______ as a goal in itself. They do not downgrade content but believe it should be (14)_______ not for (15)________ own sake but as a means of fostering thought and inquiry.
1. A. most
B. mostly
C. almost
D. utmost
2. A. talents
B. actions
C. skills
D. techniques
3. A. get
B. accomplish
C. take
D. reach
4. A. terms
B. words
C. letters
D. means
5. A. viewed
B. thought
C. counted
D. named
6. A. but
B. when
C. although
D. as
7. A. certain
B. a
C. the
D. as
8. A. subject
B. curriculum
C. object
D. program
9. A. significance
B. stress
C. emphasis
D. strength
10. A. complete
B. whole
C. all-round
D. total
11. A. living
B. lives
C. liveliness
D. life
12. A. at
B. in
C. of
D. for
13. A. but for
B. rather than
C. instead
D. better
14. A. inquired
B. required
C. acquired
D. requested
15. A. it
B. its
C. them
D. their
VI. READ THE FOLLOWING PASSAGE AND CHOOSE THE BEST ANSWERS TO THE QUESTIONS:
A pioneering study by Donald Appleyard made the astounding discovery that a sudden increase in the volume of traffic through an area affects people in the way that a sudden increase in crime does. Appleyard observed this by finding three blocks of houses in San Francisco that looked much alike and had the same kind of middle-class and working-class residents, with approximately the same ethnic mix. The difference was that only 2,000 cars a day ran down Octavia Street (LIGHT street, in Appleyard’s terminology) while Gough Street (MEDIUM street) was used by 8,000 cars daily, and Franklin Street (HEAVY street) had around 16,000 cars a day. Franklin Street often had as many cars in an hour as Octavia had in a day.
Heavy traffic brought with it danger, noise, fumes and soot, directly, and trash secondarily. That is, the cars didn’t bring in much trash, but when trash accumulated, residents seldom picked it up. The cars, Appleyard determined, reduced the amount of territory residents felt responsible for. Noise was a constant intrusion into their homes. Many Franklin Street residents covered their doors and windows and spent most of their time in the rear of their houses. Most families with children had already left.
Conditions on Octavia Street were much different. Residents picked up trash. They sat on their front steps and chatted with neighbors. They had three times as many friends and twice as many acquaintances as the people on Franklin.
On Gough Street, residents said that the old feeling of community was disappearing as traffic increased. People were becoming more and more preoccupied with their own lives. A number of families had recently moved and more were considering. Those who were staying expressed deep regret at the destruction of their community.
1. The word “astounding” in line 1 is closest in meaning to __________.
A. startling
B. disappointing
C. dubious
D. alternative
2. The three streets mentioned in this passage are different in that __________.
A. they are in different cities.
B. the residents are of different ethnic backgrounds.
C. they have varying amounts of traffic.
D. the income levels of the residents vary considerably.
3. Approximately how many cars used Franklin Street daily?
A. 2,000
B. 8,000
C. 16,000
D. 20,000
4. All of the following are direct results of heavy traffic EXCEPT __________.
A. increased amount of trash
B. greater danger to residents
C. more pollution
D. more vibrations
5. The author’s main purpose in the second paragraph is to __________.
A. discuss the problem of trash disposal
B. point out the disadvantage of heavy traffic
C. propose an alternate system of transportation
D. suggest ways to cope with traffic problems
6. On which street was there the most social interaction?
A. Octavia Street
B. Gough Street
C. Franklin Street
D. There was no significance social interaction on any of the three streets
7. The word “chatted” in line 14 is closest in meaning to __________.
A. joked
B. talked
C. argued
D. walked
8. Which of the following is NOT a statement you would expect from a resident of Gough Street?
A. People on this street are unhappy because the neighborhood is deteriorating.
B. People on this street think mostly of themselves.
C. People on this street have more and more space for which they feel responsible.
D. A number of people are preparing to leave this street.
9. In what order does the author present detailed discussions of the three streets?
A. LIGHT, MEDIUM, HEAVY
B. HEAVY, MEDIUM, LIGHT
C. HEAVY, LIGHT, MEDIUM
D. LIGHT, HEAVY, MEDIUM
10. What is the writer’s attitude toward heavy traffic when he mentions the Appleyard’s study?
A. neutral
B. favorable
C. critical
D. doubtful
VII. SUPPLY EACH BLANK WITH ONE SUITABLE WORD:
Many tourists who visit Central America find (1)______ surprising to learn that the Mayas still live there. (2)______ it is true that their ancient civilization came to an end when their country was (3)______ over by the Spanish conquistadors, the Mayan people carried (4)______ living in the area. Today there are an estimated 1.2 million Mayas (5)______ live in southern Mexico, and many other areas of Central America states have large Mayan populations as (6)______.
Many of their stories and art forms have remained (7)______ over time, and today, women weave clothing and carpets that have signs and symbols that are the same as (8)______ found in ancient temples.
The different patterns and symbols on these brightly coloured (9)______ not only look attractive, (10)______ can also communicate important information such as marital (11)______.
Even though the majority of the Mayas are now Catholics, many of the festivals that they (12)_______ part in are a mixture of the old rituals that their ancestors (13)______ to practise and more modern Christian elements. It was perhaps the Mayas' ability to (14)_______ and change that made it possible for them to survive to the (15)______ day.
VIII. SUPPLY THE APPROPRIATE FORMS OF WORDS IN THE BRACKETS:
1. Young children should be well aware of their ________ manner. (BEHAVE)
2. Please put the books back to where you took them. Don’t ________ any of them. (PLACE)
3. The ________ are scheduled to take off at 15:00 and 15:30. (FLY)
4. I’ve never met such a strong man. His energy seems ________. (EXHAUST)
5. Those rose bushes need protection. Spray them with ________. (INSECT)
6. Don’t you know that your good result will make your parents _______ proud of you? (MEASURE)
7. Be careful. You may be _______ to put all your eggs in one basket. (ADVICE)
8. The boy watched the performance of the tigers, _______ with amazement. (BREATHE)
9. I would like to express my admiration for his _______ of knowledge. (PROFOUND)
10. The cancellation of the case resulted from the ________ in court of the defendant resulted in. (APPEAR)
11. The ________ of the Ministry of Education announced the date of the graduation exam. (SPEAK)
12. Mercedes is a very ________ car. (DEPEND)
13. There should be ________ staff in case someone is absent and needs to be replaced. (STAND)
14. You’ll be punished for all your ________. (DO)
15. With all the modern facilities, doing housework is still very ________. (CONSUME)
IX. REWRITE THE FOLLOWING SENTENCES WITHOUT CHANGING THE MEANING:
1. It was wrong of you to scare your little brother like that.
You oughtn’t ____________________________________________________________
2. I dislike it when people criticize me unfairly.
I object ____________________________________________________________
3. The fund-raisers haven’t officially decided where to send the proceeds of the concert.
No ____________________________________________________________
4. She is proud that she is such a good DJ.
She prides ____________________________________________________________
5. He delayed writing the book until he had a lot of research.
Only ____________________________________________________________
6. Foolishly, I paid all the money before collecting the goods.
I paid ____________________________________________________________
7. It was an impressive building but it wasn’t to my taste.
Impressive ____________________________________________________________
8. The idea no longer interests her.
She has gone ____________________________________________________________
9. It would have been a superb weekend if the weather had been better.
But ____________________________________________________________
10. Scientists have tried very hard to find a cure for this disease.
Enormous ____________________________________________________________

ĐÁP ÁN ĐỀ NGHỊ
Phần I:
1. B
2. D
3. C
4. C
5. C
Phần II:
1. A
2. D
3. D
4. A
5. A
Phần III:
1. D 11. A 21. B 31. D 41. B
2. B 12. B 22. C 32. A 42. B
3. B 13. D 23. C 33. D 43. B
4. D 14. A 24. B 34. A 44. D
5. C 15. C 25. C 35. C 45. C
6. C 16. D 26. C 36. C 46. D
7. B 17. A 27. D 37. C 47. C
8. A 18. D 28. B 38. D 48. D
9. C 19. A 29. A 39. B 49. A
10. B 20. A 30. A 40. D 50. D
Phần IV:
1. A 6. A
2. B 7. C
3. C 8. C
4. D 9. C
5. B 10. B
Phần V:
1. C 6. D 11. D
2. C 7. B 12. D
3. D 8. B 13. B
4. A 9. C 14. C
5. A 10. C 15. D
Phần VI:
1. A 6. A
2. C 7. B
3. C 8. C
4. A 9. C
5. B 10. C
Phần VII:
1. IT 6. WELL 11. STATUS
2. ALTHOUGH/ THOUGH 7. UNCHANGED 12. TAKE
3. TAKEN 8. THOSE 13. USE
4. ON 9. CLOTHES 14. ADAPT
5. WHO/ THAT 10. BUT 15. PRESENT
Phần VIII:
1. BEHAVIORAL 6. IMMESUARABLY 11. SPOKEMAN
2. MISPLACE 7. ILL-ADVISED 12. DEPENDABLE
3. FLIGHTS 8. BREATHLESS 13. STANDBY
4. INEXHAUSTIBLE 9. PROFUNDITY 14. WRONGDOINGS
5. INSECTICIDE(S) 10. NON-APPEARANCE 15. TIME-COMSUMING
Phần IX:
1. You oughtn’t to have scared your little brother like that.
2. I object to people criticizing me unfairly.
3. No official decision on where to send the proceeds of the concert has been made by the the fund-raisers.
4. She prides herself on being a good dj.
5. Only after he had a lot of research did he (begin to) write the book.
6. Ipaid all the money before collecting the goods, which was foolish.
7. Impressive as the building was/ might be, it wasn’t to my taste.
8. She has gone off the idea.
9. But for the bad weather, it would have been a superb weekend.
10. Enormous effort has been made by scientists to find a cure for this disease.


:D
Về Đầu Trang Go down
Xem lý lịch thành viên
i'mme
Lính cấp I
Lính cấp I
avatar

Tổng số bài gửi : 20
Card : 27
Được Cảm ơn : 1
Nữ Join date : 21/05/2010
Age : 26
Đến từ : neverland
CÔng Việc/Sở thích : free

Bài gửiTiêu đề: Re: KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN THPT   Sat May 22, 2010 10:02 pm

em oi post ko doc qua
ma cai bai phat am gach chan dau day
nhin da chg mun doc rui
Về Đầu Trang Go down
Xem lý lịch thành viên
 

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN THPT

Xem chủ đề cũ hơn Xem chủ đề mới hơn Về Đầu Trang 
Trang 1 trong tổng số 1 trang

Permissions in this forum:Bạn không có quyền trả lời bài viết
Diễn đàn học sinh Trường THCS Lê Quý Đôn :: GÓC HỌC TẬP :: Thư viện đề thi - đáp án-
 
Trường Trung Học Cơ Sở Lê Quý Đôn
Thanh Sơn - Phú Thọ
line
footer
 
Free forum | © phpBB | Free forum support | Liên hệ | Report an abuse | Free blog